In boeken of brochures in het Nederlands wordt zowel over het Caraïbisch als over het Caribisch gebied gesproken. Die naam verwijst naar de oorspronkelijke bewoners, de Cariben of Caribindianen. In het Frans spreekt men over Les Caraïbes en ook in Vlaanderen wordt die term nog het meest gebruikt. Wij houden het daar op deze website dan ook bij.
De Grote Antillen bestaan uit: Puerto Rico, Cuba, Jamaica, en Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek). De andere Caraïbische eilanden behoren alle tot de Kleine Antillen of Bovenwindse eilanden.
In de Caraïben heerst een tropisch klimaat. De temperaturen bedragen er het hele jaar door tussen de 25 en de 32 °C. Hou wel rekening met de regentijd die loopt van juni tot begin december en vooral met de beruchte orkanen (meestal september en oktober).
Het hoogseizoen loopt van december tot april, maart is vaak de mooiste maand. Voor cruises tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode moet je lang op voorhand reserveren. Dat is vanzelfsprekend ook de duurste periode.
Hieronder vind je wat meer informatie en tips over de mooiste eilanden en havensteden in de Caraïben. In alfabetische volgorde.
Aruba ligt helemaal in het zuiden van de Caraïben, nauwelijks 23 kilometer boven Venezuela. Het eiland is vrij droog en er staat vaak een strakke wind, waardoor je er weinig van de tropische vegetatie vindt die elders in de Caraïben zo weelderig voorkomt.
Aruba is een populaire cruisebestemming, vooral voor Amerikanen en Nederlanders.
Waar meren de cruiseschepen aan?
Aan de terminal vlakbij het centrum van de hoofdstad (en havenstad) Oranjestad.
Het zien waard
Opvallend aan Oranjestad (in de volksmond ook Playa genoemd) is dat het een relatief rustige stad is. Voor Caraïbische begrippen is het er ook veilig, opgeruimd en goed onderhouden. Hier geen sloppenwijken of vervallen straten, maar vooral in het centrum mooie panden die samen een geheel van soms fraaie koloniale architectuur vormen.
Echte bezienswaardigheden zijn er niet meteen, de toeristen komen hier vooral om te winkelen. L.G. Smith Boulevard is een aaneenschakeling van winkels die kleding maar vooral juwelen, goud en horloges verkopen. De prijzen zijn redelijk én je kan (proberen) afdingen.
De meest gefotografeerde plek in Oranjestad (en heel Aruba) is het levensgrote ‘I love Aruba’-logo in het grasveld voor het parlementsgebouw.
Verder op het eiland was er tot 2005 een bekende attractie: de Natural Bridge, de langste natuurlijke brug in de Caraïben. Toen is die spijtig genoeg ingestort. Een nog wel bestaande bezienswaardigheid is de Natural Pool langs de rotsige noordkust: een door rotsen afgeschermd, geïsoleerd stukje oceaan (alleen bereikbaar met een terreinwagen).
Aruba heeft een dor en rotsachtig landschap met veel cactussen en hier en daar een Dividivi-boom. Dat is een karakteristieke boom die met de wind meegroeit. Er zijn bossen met Dividivi-bomen waarbij alle bomen dezelfde kant op staan.
De zee rondom Aruba bevat veel koraalrif en er bevinden zich ook nog een aantal scheepswrakken waardoor het een aantrekkelijk eiland is om te duiken.
Dit is het meest oostelijke van de ABC-eilanden en is vooral populair bij duikers en snorkelaars. Net als Aruba en Curaçao is het een populaire cruisebestemming.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In het centrum van de hoofdstad Kralendijk. Die naam is afkomstig van Koralendijk (dijk van koraal).
Het zien waard
Kralenduik is niet groot en je ziet er alleen laagbouw. De meeste huizen hebben zachte pasteltinten en je vindt ook nog een aantal okergeel gekleurde fraaie koloniale gebouwen.
Een bezoek aan Fort Oranje is zeker de moeite waard.
Zoals de naam K(o)ralendijk al doet vermoeden is Bonaire vooral bekend door de prachtige planten en -dieren, waaronder schitterende koraalriffen, in de zee rond het eiland. Die behoren tot het Bonaire Marine Park, het oudste zeereservaat ter wereld. Bonaire wordt vaak het mooiste duikparadijs op aarde genoemd.
Interessante excursies op het eiland zijn het Washington Slagbaai Nationaal Park en het Gotomeer in het noordwesten. Dit zoutwatermeer is een broedplaats voor een van de grootste flamingokolonies ter wereld.
Lac Bay is dan weer een echt surfparadijs met een mooi strand en de grootste onaangetaste mangrovebossen ter wereld.
Een andere mogelijke excursie is een bezoek aan de uitgestrekte Pekelmeer-zoutpannen en de (vroegere) slavenhutten in het zuiden.
Curaçao is het grootste van de drie ABC-eilanden.
De hoofdstad, Willemstad, ligt aan het Schottegat dat op zijn beurt aan de Sint Annabaai ligt.
De stad bestaat uit twee delen.
In het oosten ligt het oudste gedeelte: Punda (De Punt) met het meest gefotografeerde plekje van het eiland:de Handelskade met haar mooie pastelkleurige gebouwen. In het westen vind je Otrobanda, Papiaments voor De Andere kant. Beide delen worden sinds 1888 door een mooie houten pontonbrug, de Koningin Emmabrug (of Pontjesbrug), met elkaar verbonden.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In het stadscentrum. Alle bezienswaardigheden zijn makkelijk te voet bereikbaar.
Het zien waard
Een aanrader is de De Ruyterkade waar je een levendige 'drijvende markt' vindt, waar vanuit bootjes koopwaar wordt aangeboden aan klanten op de kade.
Ook Julianadorp, rond 1928 in opdracht van Shell gebouwd voor haar personeel, behoort tot Willemstad en is een bezoekje waard, net als het Kura Hulanda Museum en het Rif Fort..
Je vindt hier ook prachtige stranden, plantagehuizen (Brievengat, Santa Martha, Jan Kok, Doktertuin, Ascension…), een struisvogelfarm, muurschilderingen in de Hatogrotten…
Curaçao is net als Bonaire ook een schitterend eiland voor duikers, en voor natuurliefhebbers is het Christoffelpark zeker een excursie waard.
Anguilla ligt ten oosten van Puerto Rico en de Maagdeneilanden en ten noorden van Sint Maarten. Het eiland is vlak en er is weinig vegetatie, maar de witte zandstranden zijn ongelooflijk mooi. Dit is een nog weinig bekend Caraïbisch droomeiland.
Rond Anguilla liggen nog een aantal kleine, meestal onbewoonde, eilanden.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De grotere cruiserederijen doen Anguilla (nog) niet aan, maar bijvoorbeeld het luxueuze SeaDream en de bekendste zeilcruiseschepen van Windstar en Star Clippers komen hier regelmatig. Zij meren aan in de haven van Blowing Point, vlakbij het centrum.
De hoofdstad van Anguilla heet The Valley en heeft nauwelijks 1.500 inwoners.
Het zien waard
Interessant in The Valley is het Wallblake House, een voormalig plantagehuis uit 1787, met een tentoonstelling over de geschiedenis van Anguilla.
Op het eiland zijn vooral de talrijke schiiterende stranden een bezoekje waard en verder de grot The Fountain met 1.600 jaar oude indiaanse rotstekeningen. De grot ligt bij Shoal Bay East (met prachtige koraalriffen) en maakt deel uit van het Marine Park.
Ook mooi is het vissersdorpje Island Harbour waar op het strand nog gekleurde vissersboten gebouwd worden.
Eén van de bekendste eilanden van de Caraïben. Antigua werd ontdekt door Columbus. Het werd genoemd naar de kerk Santa Maria La Antigua in Sevilla.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De haven, St. John’s, wordt door bijna alle rederijen aangedaan. Je kan makkelijk te voet alles bereiken.
Het zien waard
Het historische centrum van St. John’s heeft duidelijk al betere tijden gekend (40% van de bevolking is hier werkloos) maar is nog steeds meer dan de moeite waard, vooral dan de kathedraal en de Botanical Gardens.
Dat Antigua een van de bekendste en populairste eilanden van de Kleine Antillen is, heeft het vooral te danken aan de grillige kustlijn met zijn mooie baaien en – soms letterlijk - schitterende zandstranden. Ook het piratenverleden van het eiland, waaruit de plaatselijke handelaars nu volop geld proberen te slaan met de verkoop van t-shirts met piratenvlaggen op en andere gadgets, vormt in deze tijden van Pirates of the Carribean stilaan een belangrijke toeristische troef.
De beroemde admiraal Nelson gebruikte de destijds oninneembare English Harbour, de belangrijkste Engelse marinebasis van de Caraïben, enkele jaren lang als uitvalsbasis voor de regio.
Tegenwoordig komt het eiland al eens vaker negatief in de berichtgeving. Het gaat dan over drugsgeld, witwassen, illegale wapentransporten, corruptie... Maar daar merk je als vluchtige cruisetoerist natuurlijk niets van.
English Harbour met Nelson Dockyard; Shirley Heights Lookout: een restaurant met volgens kenners een van de mooiste uizichten van het Caraïbische gebied; suikerrietplantage Betty’s Hope.
Ter informatie: ‘Antigua en Barbuda’ is de naam van de staat waarvan de eilanden Antigua, Barbuda (zie verder) en het onbewoonde Redonda deel uitmaken. Ten zuiden ervan bevindt zich het Franse eiland Guadeloupe, in het zuidwesten het Britse Montserrat, in het westen Saint Kitts en Nevis en in het noordwesten het Franse territorium Saint-Barthélemy.
De Bahama's bestaan uit een archipel van 700 eilanden en 2000 cays (of keys = zand/koraalplaten), die zich bevindt in de Atlantische Oceaan (maar wel behoort tot het Caraïbisch gebied), 180 km ten zuidoosten van Florida, ten noorden van Cuba en Haïti, en ten westen van de Britse Turks- en Caicoseilanden. Van alle eilanden zijn er slechts 30 à 40 bewoond en de bekendste daarvan zijn: Paradise Island, Grand Bahama, New Providence, Andros, de Bimini-eilanden, Great Abaco, Great Inagua en Crooked Island.
Waar meren de cruiseschepen aan?
In de hoofdstad Nassau, op wandelafstand van het centrum.
Dit is de thuishaven van Norwegian Cruise Line.
Het zien waard
Nassau, waar het gros van de bevolking woont ligt op New Providence Island. In deze stad staan nog een aantal mooie historische gebouwen uit de koloniale tijd.
Op sommige eilanden zoals Paradise Island, New Providence Island en Grand Bahama Island kan je tax-free shoppen. Dit geldt voor parfums, likeurs, camera's, horloges, juwelen, lederwaren... Het scheelt soms 25 tot 50% op de Amerikaanse prijs.
Typisch voor de Bahama's zijn de strawmarkets. Dit zijn, zoals de naam het zegt, winkels waar je stroartikelen kunt kopen. De stromarkt van de hoofdstad Nassau behoort tot één van de grootste ter wereld en is dan ook 7 dagen per week geopend van 's morgens vroeg tot 's avonds. Je vindt hier onder andere prachtige handgemaakte matten, hoeden en manden.
In Nassau bevinden zich ook enkele interessante musea: het piratenmuseum en het Popeyemuseum waar de geschiedenis van de Bahama's uit de doeken wordt gedaan.
De Bahama's doen je ongetwijfeld denken aan witte stranden, palmbomen en azuurblauw water. En dat vind je hier ook in overvloed. Maar ook onder het water is het hier prachtig. Zo’n 14.5% van het koraal in de wereld vind je hier. Het is dan ook zeker aan te raden om een duik te nemen. Let wel op: de onderwaterwereld van de Bahama's staat ook bekend om zijn rijkdom aan grote roofvissen waaronder vele soorten haaien.
Ook interessant is een excursie naar één van de nationale parken zoals Abaco National Park of Lucayan National Park. Dit zijn echt prachtige landschappen met bijzondere flora en fauna. Misschien kom je daar in de ongerepte natuur wel een flamingo tegen.
Er zijn nogal wat films opgenomen op de Bahama's. Dat is niet verwonderlijk want het is er ook echt paradijselijk mooi. Films die zich (deels) afspeelden op de Bahama's zijn o.a. Flipper, Speed 2, Cocoon, Thunderball, The Outsider, Silence Of the Lambs, Splash, Never Say Never Again, Zeus and Roxanne en Jaws the revenge.
De favoriete vakantiebestemming van de gewezen Britse premier Tony Blair en ook die andere bekende Brit, James Bond, werd hier lang geleden gesignaleerd.
Opmerkelijk is dat Barbados niet door Columbus werd ontdekt, maar door de Portugees Pedro a Campo. Die noemde het Isla de los Barbados (het eiland van de baarden). De inwoners noemen zichzelf Bayans, naar de bomen die hier groeiden toen de Portugezen het eiland ontdekten.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De cruisehaven ligt op 1.500 à 2.000 meter van het centrum van de hoofdstad Bridgetown. De meeste passagiers wandelen tot daar.
Het zien waard
De Britse invloed is hier nog overduidelijk, alleen al in de straat- en pleinnamen zoals die van het oude centrum van Bridgetown, Trafalgar Square. Ook plaatsnamen als Oxford en Cambridge spreken voor zich. En om je helemaal te overtuigen: de auto’s rijden links. Barbados wordt dan ook wel eens Little England genoemd.
De belangrijkste straat van Bridgetown is Broad Street, met een aantal mooie koloniale gebouwen. Dit is het winkel- en bankcentrum van het eiland. Voor shoppers is ook Pelican Village aan de haven een must.
De moeite waard om even te bezoeken is het Queen’s Park House. En als het weer wat tegenvalt – een tropische regenbui komt wel eens meer voor – kan je even schuilen in de voormalige militaire gevangenis waar nu het Barbados Museum is.
De grotten van Harrison Caves waar je met een treintje kan doorrijden; de stranden van de westkust (Platinum Coast); suikerrietplantages en rumdistilleerderijen; Andromeda Gardens, Orchid House en Flower Forest.
Je kan hier eventueel een tochtje met een duikboot maken.
Barbuda maakt deel uit van het land 'Antigua en Barbuda' (zie hierboven bij Antigua). Het eiland telt ongeveer 1.800 inwoners waarvan de meeste in Codrington wonen.
Ten zuiden van Barbuda liggen de eilanden Antigua, Montserrat en Guadeloupe; ten noorden Nevis, Saint Kitts, Saint-Barthélemy en Sint Maarten.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De passagiers worden hier met tenders tot het centrum van Codrinton gebracht.
Het zien waard
Barbuda is een typisch Caraïbisch eiland, met prachtige stranden en een zee die alle tinten van blauw en groen vertoont.
De River Fort Martello Tower vlakbij Codrington: een klein Brits fort uit de tijd van de Napoleontische oorlogen.
Codrington Lagoon: een lange lagune met bijna tweehonderd verschillende soorten vogels, waaronder de zeldzame Fregatvogels (ook wel piratenvogels genoemd).
Darby’s Cave in het ruigere noorden van het eiland. Hierin verscholen zich vroeger Arawkindianen en weggelopen slaven en de Indian Cave, een prehistorische site met rotstekeningen van de indianen.
Belize (vroeger Brits-Honduras) ligt in Centraal-Amerika en grenst in het noorden aan Mexico, in het zuiden en het westen aan Guatemala en in het oosten aan de Caraïbische Zee.
Het land werd vroeger bewoond door Maya's, dan bezet door Spanje en in de 17de eeuw gekoloniseerd door Britse houthandelaren én piraten!
Waar meren de cruiseschepen aan?
Tot voor kort konden de schepen enkel aanmeren in de baai voor Belize City, en werden de passagiers met tenders (of met boten van de inwoners) aan wal gebracht. Nu is er een nieuwe cruisehaven in het zuiden van het land: Harvest Caye.
Het zien waard
Belize City, de vroegere hoofdstad, werd al enkele keren door orkanen verwoest (o.m. in 1931 en 1961). Als je die stad bezoekt lijkt het trouwens ook nu nog alsof er net een orkaan is langsgeweest. Zo rommelig en vuil…
Door het blijvende risico op orkanen in het kustgebied, werd de hoofdstad verplaatst naar het binnenland, en zo werd Belmopan (nog geen 7.000 inwoners) in 1970 de nieuwe hoofdstad van Belize.
Naast het Mayagebergte (iets meer dan 1.100 meter hoog) bestaat het land uit heuvels met tropische wouden in het binnenland en moerasvlakten aan de kust, waar de plantengroei wordt overheerst door mangrovebossen.
Langs de kust ligt het op een na (Australië) grootste koraalrif ter wereld, het Barrièrerif van Belize, een paradijs voor duikers en snorkelaars met als absoluut hoogtepunt de beroemde en avontuurlijke Great Blue Hole.
Diverse Mayaruines en –grotten: El Caracol, Xunantunich, Lamanai, Actun Tunichil Muknal.
Deze bekende eilandengroep (wie heeft er nog nooit gehoord van de Bermudadriehoek?) hoort geografisch gezien helemaal niet tot de Caraïben, maar iedereen associeert Bermuda daar wel mee. Wij hier dus ook.
Bermuda bestaat uit zo’n 150 eilanden. De grootste zijn Bermuda of Main Island, Saint George, Saint David en Somerset. Die eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, iets meer dan 1.000 km ten oosten van North Carolina. Miami ligt 1.770 kilometer lager, in het zuidwesten.
Waar meren de cruiseschepen aan?
De meeste cruiseschepen leggen aan in King’s Wharf (de officiële naam is Royal Naval Dockyard), een historische plek op het eiland. Voor de bouw hiervan werden negenduizend slaven en gedetineerden uit Groot Brittanië gehaald. Tweeduizend van hen overleden tijdens de constructie.
Er zijn ook nog havens in Hamilton en St. George's.
Het zien waard
Bermuda heeft veel mooie stranden waaronder het befaamde Horseshoe Bay-strand.
Rond het eiland is veel koraal te vinden en doordat de riffen ondiep liggen, is er goed naar te duiken.
Hamilton is een gezellig stadje met nog een aantal Victoriaanse gebouwen in mooie pastelkleuren.
Onder natuurliefhebbers is Bermuda bekend door de Bermudastormvogel die alleen hier voorkomt. Deze vogel leek in 1620 volledig uitgeroeid te zijn, maar werd in 1951 weer gesignaleerd.
Het Bermuda Aquarium, museum en dierenpark.
De Crystalgrotten.
Weetjes
De Bermudashort, kortweg 'bermuda', is naar deze eilanden genoemd.
Het hoofdkantoor van Bacardi is hier gevestigd.
Er zijn geen spoorwegen en geen snelwegen op Bermuda. Er is één grotere weg die loopt over het hele eiland.
Als een van de meest dichtbevolkte plaatsen in de wereld (na Hong Kong en Vaticaanstad), reguleert Bermuda het autobezit - één auto per huishouden - en toeristen kunnen geen gebruik maken van huurauto's. De meest populaire manier om het eiland te verkennen is per bromfiets, maar er zijn ook veel taxi's en bussen.
De Bermudadriehoek is een denkbeeldige driehoek tussen Miami, de Bermuda-eilanden en Puerto Rico in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan. Die driehoek werd midden de 20ste eeuw bekend doordat schepen en vliegtuigen er op mysterieuze wijze zouden verdwijnen. Allerlei auteurs schreven deze verdwijningen toe aan onder meer paranormale verschijnselen of aan activiteit van buitenaardse bezoekers.
Volgens diverse boeken zou ook Columbus al problemen hebben ondervonden in de Bermudadriehoek. In zijn logboek meldt hij dat zijn zijn kompas op 13 en 14 september 1492 naar het noordwesten afweek.
Meer eilanden en cruisehavens in de Caraïben (in alfabetische volgorde):
Cayo Leventado - Grenada > Guadeloupe - Puerto Rico > Roatan - Virgin Islands >
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Home > Cruisetips > Cruiseroutes > Rederijen en schepen > Riviercruises > Reportages > Nieuws >
copyright cruisetips.be